Dažādas receptes no vistas gaļas


Nepieciešams:
6 vistu stilbiņi;
3 lieli burkāni;
5 kartupeļi;
1/2 nelielas seleriju saknes;
2 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu kātu;
5 graudiņi smaržīgo piparu;
sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
1. Katlā liek vistu stilbiņus, pievieno uz sakņu rīves sarīvētus burkānus un selerijas sakni, pārlej ūdeni un liek uz vidējas liesmas vārīties.
2. Kad zupa vārījusies pusstundu, pieber smaržīgos piparus, pieliek sasmalcinātus pētersīļu kātus un sagrieztus kartupeļus. Vāra tik ilgi, līdz gaļa mīksta.
3. Beigās pieber sāli un pavāra vēl aptuveni 5 minūtes.
Gatavoja un fotografēja: Iveta Apškrūma

Vistas cepetis

Nepieciešams:
1 gailis vai vista,
50 g sviesta,
2 ēdamkarotes ar kaudzi rīvmaizes,
1 ola,
1 sauja svaigu pētersīļu lapu,
1 tējkarote cukura,
1 ēdamkarote saldā krējuma,
buljona kubiņš,
250 ml ūdens,
sāls pēc garšas.
Pagatavošana:
Šo cepeti gatavojot, svarīgi, lai āda vistai uz muguras nebūtu saplēsta. Sviestu izkausē, tam pievieno rīvmaizi, iesit olu, pieliek smalki sakapātas pētersīļu lapas un cukuru.Visu labi samaisa, maisījumu iepilda vistā. Vistu apkaisa ar sāli un cep cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā apmēram stundu (līdz gatavībai), ik pa laikam aplaistot ar karstu ūdeni, kurā izšķīdināts buljona kubiņš.
Izmantotā literatūra: epadomi.lv

Kādēļ sievietēm iesaka lietot uzturā vistas gaļu


Jeļena Pavlova, sertificēta uztura speciāliste, uztura zinātnes maģistre
Ēdot vistas gaļu, samazinām tauku daudzumu uzturā, kas ir būtiski svara zaudēšanai, vēlamā svara saglabāšanai un vispārējai organisma labsajūtai.
Zems “slikto” tauku saturs
Pateicoties lielajam olbaltumvielu daudzumam un mazajam tauku saturam, vistas gaļa ir diētisks produkts. Produktā ir svarīgs ne tikai tauku saturs, bet arī to veids. Vistas gaļā, atšķirībā no sarkanās gaļas (cūkgaļa, liellopu gaļa) ir zems piesātināto tauku daudzums. Pārmērīga piesātināto tauku uzņemšana var palielināt risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām un pat vēzi. Vistas gaļa nesatur arī transtaukskābes, kas ir vēl agresīvākas par piesātinātajiem taukiem. Tā vietā vistas gaļā ir nepiesātinātie tauki, kam ir pozitīva ietekme uz veselību un kas palīdz novērst daudzu slimību attīstību.
Matu, ādas un nagu veselībai
Vistas gaļa labvēlīgi ietekmē mūsu matu, ādas un nagu veselību, jo tā satur B grupas vitamīnus, selēnu, cinku, dzelzi un aminoskābes, kas piedalās kolagēna un keratīna veidošanā.
Vistas gaļa ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, kas nozīmē – tajā ir visas organismam nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes, kopskaitā astoņas. Neaizstājamās aminoskābes organisms nespēj ražot pats, tādēļ tās ir jāuzņem ar uzturu. Olbaltumvielas jeb proteīni ir mūsu organisma pamata būvmateriāls. No tā ir veidoti fermeti, hormoni un vielas, kas nepieciešamas imunitātei. No pilnvērtīgu proteīnu uzņemšanas atkarīga pareiza organisma procesu norise.
Vistas gaļa ir vērtīgs vitamīnu B3, B4, B6 un B12 avots. B grupas vitamīni ir svarīgi gan vielmaiņai, gan asinsradei un nervu sistēmai.
Kā arī vistas gaļā ir fosfors, cinks, selēns, dzelzs un citas minerālvielas. Cinks un selēns ir būtiski imunitātei un hormonālajai sistēmai. Savukārt dzelzs kavē anēmijas attīstību, kas biežāk tiek novērota tieši sievietēm. Par to, ka organismā trūkst dzelzs, liecina, piemēram, matu trauslums un to izkrišana.
Pagatavošana
Lai saglabātu maksimāli daudz vērtīgo vistas gaļas uzturvielu, to ieteicams tvaicēt, sautēt vai cept. Ne vienmēr gatavojot jāpievieno krējums vai majonēze. Tā vietā var izmantot grieķu jogurtu vai jogurtu bez piedevām. Kā garšvielu var izmantot ķiplokus vai franču sinepes.
Vistas gaļu vienmēr vēlams ēst kopā ar dārzeņiem, kas organismam sniedz ne tikai papildu uzturvielas, bet padara maltīti arī vizuāli gardāku. Var pievienot šķipsniņu sāls, bet nedrīkst ēdienu pārsālīt. Tā vietā labāk eksperimentēt ar dažādām garšvielām, atklājot jaunas garšas.
Svaigu vistas gaļu ledusskapī vēlams glabāt ne ilgāk par divām dienām. Ilgākai uzglabāšanai to var sasaldēt, kas ļaus vistas gaļu uzglabāk ledusskapī līdz pat vienam gadam.
Kā izvēlēties vistas gaļu
Iedzīvotāju vidū reizēm pavīd uzskats, ka putnu fabrikās vistu audzēšanā izmanto hormonus un antibiotikas, tādēļ viņi dod priekšroku bioloģiskajās saimniecībās augušu vai zemnieku audzētu vistu gaļai. Kā ir patiesībā? Pirmkārt, Eiropas Savienības valstīs hormonu izmantošana ir stingri aizliegta. Savukārt antibiotikas var tikt izmantotas tikai saslimšanas gadījumā un arī tad – tikai stingrā veterinārārsta kontrolē. Kādēļ tad vistas fabrikās izaug tik ātri? To ietekmē vairāki faktori – speciāli selekcionēta vistu šķirne, īpaši pielāgots dienas režīms un sabalansēts uzturs, kas visi kopā ļauj vistai vēlamo svaru sasniegt dabīgi ātri.
Uzturvērtība putnu fabrikā augušu, bioloģiski audzētu un zemnieku audzētu vistu gaļai praktiski neatšķiras. Vienīgā atšķirība – putnu fabrikā audzētu vistu gaļa ir liesāka, ar zemāku tauku saturu. Gaļas uzturvērtību ietekmē gan barība, ko saņem dzīvnieks, gan klimata apstākļi. Pašlaik nav pārliecinošu pētījumu, kas pierādītu bioloģiskās gaļas priekšrocības un pozitīvo ietekmi uz cilvēka veselību.
Interesanti fakti par vistas gaļu
  • Vismazākais tauku saturs (mazāk nekā 3g uz 100g) un vislielākais olbaltumvielu daudzums (23g uz 100g) ir vistas krūtiņā. Olbaltumvielu dienas norma ir 55-75g, savukārt tauku norma 55-67g.
  • Vistas gaļā ir tikai 1g piesātināto tauku. Ieiteicams, lai šo tauku daudzums ikdienas uzturā nepārsniedz 22g (10% no 2000 kcal).
  • Vistas filejā ir ļoti daudz olbaltumvielu, bet maz kaloriju – 100g svaigas vistas filejas satur tikai 100 kcal. Tādēļ tā īpaši ieteicama uzturā tiem, kuri vēlas samazināt svaru.
  • Vairāk tauku satur vistu spārniņi (līdz 20g uz 100g). Tumšā vistas gaļa satur vairāk tauku nekā gaišā gaļa. Tauku saturu var samazināt, nelietojot uzturā vistas ādu.
  • Vistas gaļa satur aminoskābi triptofānu, kas piedalās serotonīna jeb tā saukā “laimes hormona” veidošanā.
  • Atšķirībā no sarkanās gaļas, vistas gaļa nerada onkoloģisko slimību risku.
  • Sirds un asinsvadu slimību gadījumā sarkano gaļu iesaka aizstāt ar balto gaļu.
  • Veselu svaigu vistu var uzglabāt saldētavā (-18 ⁰С) vienu gadu, bet svaigas vistas daļas – 9 mēnešus. Vistas gaļu nedrīkst atkausēt istabas temperatūrā.
Raksts no žurnāla “Ieva”. Izdevniecības “Žurnāls Santa” arhīvs.

Vistu spārniņi saldā krējuma mērcē


Vienkārša maltīte, kuru var dažādot, pievienojot garšvielas pēc vēlēšanās.

Nepieciešams:
1 kg vistu spārniņi
sāls 
garšvielas pēc izvēles
200 ml saldais krējums
1 ēdamkarote milti 
augu eļļa cepšanai
Pagatavošana:
Vistu spārniņus sagriež locītavu vietās, sautējumam ņem tikai lielos gabaliņus, spārnu galiņus var izmantot buljona pagatavošanai.
Dziļā pannā uzkarsē eļļu un tajā no abām pusēm apcep spārniņus līdz tie zeltaini brūni. Tad tos pārliek katlā vai sautējamā traukā, pārlej ar nelieli daudzumu ūdens un uz mazas uguns sautē gatavus. Beigās pielej saldo krējumus un, ja vēlas, iebiezina ar miltiem.

Piedevās gardi gan ar rīsiem, griķiem, vārītiem vai ceptiem kartupeļiem. 
solomajai.blogpost.com

Marināde vistas kūpināšanai

Marinādei vajag uz vienu litru ūdens-2ēd.karotes sāls,4ēd.karotes cukurs,70%esence 2ēd.karotes,sauja kaltētas piparmētras,citronmētra,pētersīļi,3.ēd.karotes ķimenes,sauja ķiploki,10 krustnagliņas,10 smaržīgie pipari,3-5 kardamona pākstis,ēd.karote koriandrs,viens kaltēts sarkanais pipars,var būt kāda ēd.karote gaišās vai tumšās sinepju sēklas un sīpolu ripas,ja nav jau pielikti kaltēti sīpoli,bet var arī abus.Vasarā vēl var likt arī diļļu ziedus.
Ja nav slinkums,tad marinādi var ar garšvielām kopā uzvārīt,bet tas nav obligāti.
Ņemam vistu un apkaisam no iekšpuses ar sāli un sausajām garšvielām.Liekam kādā traukā un pēc 3-4 stundām pārlejam ar marinādi.Vienu dienu trauku ar vistām turam virtuvē,tad divas dienas vēsumā.Ja sestdienā plānojat kūpināt,tad trešdienas vakarā liekam vistas marinādē.Ja turēsiet mazāku laiku to vistu marinādē,tad rezultātā iegūsiet tikai marinētu ādu,ko vairums neēd,vai arī būs jācīnās ar kāda gabaliņa atkošanu no sarkanajām locītavām.
Mājas vista būs jāpatur marinādē kādu dienu ilgāk.
Lai jums izdodas un labi garšo!
abas.lv
Olu salāti
Citi Olu salāti
Sastāvdaļas:
olas,
loki,
tomāts,
zaļie zirnīši,
sāls,
majonēze.
Sagriež cieti vārītas olas, tomātu, lokus. Liek traukā, pievieno zaļos zirnīšus, sāli, majonēzi. Visu sajauc.
Olu-siera salāti
Sastāvdaļas:
3 olas
120 g siera
125 g majonēzes
sāls 
www.osala.lv

Vasarīgās vakariņas - vistas fileja pildīta ar mocarellas sieru.

Sastāvdaļas:
Trim porcijām:
  1. 3 vistas filejas 
  2. 1 paciņa mocarellas siera
  3. 3 marinēti gurķi
  4. sāls, pipari
  5. kaltētās garšvielas - paprika ar ķiplokiem
  6. Panēšanai: olas un milti
Gatavošana:
  • Vistas filejā iegriež ''kabatiņu''.
  • Apkaisa ar garšvielām.
  • Šķēlītēs sagriež gurķi un mocarellu.
  • Tos saliek ''kabatiņās''.
  • Panē miltos un olā.
  • Beigās cep sakarsētā eļļā gatavu.
Recepte: Agita Gabrāne
Šo izmēģināju es ar bij gardi...


Vista indiešu gaumē


Jums ir nepieciešams:

4 porcijas

200 g "Lindahls" Grieķu jogurta
1 iepakojums tandoori garšvielu maisījuma
600 g vistas filejas

Mango mērce (Mangoraitha):
200 g jogurta
2 nogatavojušies mango
1 gurķis
½ - 1 zaļš čili pipars
laima sula
2 tējk. sasmalcinātas mētras
2 tējk. sasmalcināta koriandra
sāls un svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

Sajauciet tandoori garšvielu maisījumu ar 200 g jogurta.
Sagrieziet vistas fileju palielos garenos gabalos un iemarinējiet to jogurtā ar tandoorigaršvielu maisījumu.
Mango mērce:
Nomizojiet mango, izņemiet kauliņu un sagrieziet augli mazos kubiņos.
Nomizojiet gurķi, izņemiet sēklas daļu un sagrieziet mazos kubiņos.
Sasmalciniet čili. Sajauciet mango, gurķi un čili ar 200 g jogurta, laima sulu, mētru un koriandru. Pievienojiet sāli un svaigi maltus melnos piparus.
Cepiet iemarinētos vistas gabaliņus mazā eļļas daudzumā vidēji karstā pannā. Katru pusi apcepiet aptuveni 4 minūtes, līdz gabaliņi ir izcepušies.
Pasniedziet kopā ar Mango mērci.

Padoms ēdiena pasniegšanai:
Pasniedziet kopā ar basmati rīsiem vai olu nūdelēm un salātiem. www.lindarh.lv\

Vistas salāti grieķu gaumē

Sastāvdaļas

  • 2 vistas filejas
  • fetaki siers garšvielu eļļā
  • marinēti šampinjoni 1 burciņa
  • zaļie zirnīši 1 burciņa
  • majonēze
  • krējums
  • sinepes
  • sāls
  • pipari

Pagatavošana: 

Vistas fileju sagriež strēmelītēs, noliek malā, nolej fetaki siera elļu uz pannas, šinī eļļā apcep vistas fileju, tad pārliek salātu bļodā, pievieno fetaki sieru, šampinjonus, zaļo zirnīšus, pārlej ar krējuma-majonēzes mērci, kuraii pievienotas sinepes, sāls un pipari
www.receptes.lv

Pildīta vista spāņu gaumē

Sastāvdaļas

  • 1 vista
  • 200 g rīsu
  • 2 sarkanās paprikas
  • 3-4 šķēlītes trekna šķiņķa
  • 5-6 šķēlītes caurauguša bekona
  • 10 tomāti
  • 1 sīpols
  • 3-4 ēdamkarotes eļļas
  • sakapāti pētersiļu zaļumi
  • sāls
  • malti melnie pipari
  • 3-4 karotes stipra vistas buljona

Pagatavošana:

Sālsūdenī izvāra rīsus un sajauc ar vienu smalki sagrieztu papriku. Pilda iztīrītā, ar sāli un pipariem ieberztā vistā un aizšuj. Vistas krūts daļu apliek ar trekna šķiņķa šķēlītēm un apsien. Cep cepekrāsnī gatavu.
Tomātiem nogriež apkašjeās daļas un viegli saspiežot izspiež sēklas un sulu. uzkaisa sāli un piparus. Pannā sakarsē eļļu, liek tomātus ar nogriezto daļu uz leju un apcep uz vājas uguns 7-8 minūtes. Liek uz šķīvja un pārkaisa ar sakapātiem pētersiļiem. Caurauguša bekona šķēlītes apcep un apkaisa ar 1 sīki sagrieztu papriku. Sīpolu sagriež ripiņās un apcep.
Vistai noņem piesietās šķiņķa šķēlītes, izņem diegu, liek servējamā traukā un dekorē ar septajiem tomātiem, bekona šķēlītēm un sīpolu riņķīšiem. 
www.receptes.lv

Vista korsikāņu gaumē

1 lauku vista (apm. 1,4 kg)
vai 2–4 pavasara cāļi vai 4 vistas filejas
2 ekoloģiskie citroni
2 lieli zariņi svaiga rozmarīna
10 ķiploku daiviņas
4 lauru lapas
sāls
pipari
1 kārba melno olīvu bez kauliņiem
2 dl baltvīna
0,5 dl virgin olīveļļas
Lauku vistu sadala sešās daļās. Izmanto virtuves šķēres. Vistu var pagatavot arī veselu, tad garša ir vislabākā.
Citroniem norīvē miziņu, citronus pārgriež uz pusēm. Miezerī saberž 10 rozmarīna lapiņas, nomizotas ķiploka daiviņas, sasmalcinātas lauru lapas un sāli. Samaisa ar rīvēto citrona miziņu. Ar šo maisījumu ierīvē putnu.
Vistu liek piemērota lieluma cepešplīts veidnē, pievieno olīvas un pārējo rozmarīnu, veidnē lej no citroniem izspiestu sulu, vīnu un eļļu.
Divas stundas cep cepešplītī 170°C. Putnu regulāri aplaista ar veidnes šķidrumu. Vajadzības gadījumā pievieno verdošu ūdeni. Pasniedz, piemēram, ar lauka pupām un lauku maizi.
Gatavošanas ilgums
Vesela vista 2,5–3 stundas
Pavasara cāļi 1 stunda 15 min.
Vistas filejas 45 min.
www.stockman.lv
Vista turku gaumē

Sastāvdaļas

  • Vista (vesela)
  • 1 kg sāls

Pagatavošana: 

Izkaisa 1 kg sāls uz cepešpannas. Uz sāls liek vistu, ar kauliem uz leju, kurai pirms tam pārgriests vēders. Cep kamēr gatava.
papildinot recepti no sevis sabaksta vistai ķiploku daiviņas garšai un pašu vistu noziež ar sinepēm,sanāk brīnum garda.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru